NOT: aşağıda yazılanları uygulamadan önce profesyonel bir desteğe ihtiyacınız olduğunu hissederseniz lg televizyonlarda uzman olan servis pars servis‘i arayabilirsiniz.
lg televizyon servisi : 444 09 71
Arızalı bir Lg televizyon güç kaynağı, TV veya monitörün açılmamasının en yaygın nedenidir. Geçici faktörler, ağdaki voltaj düşüşleri, cihazın çalışmasına müdahale, sıcaklık düşüşleri – tüm bunlar güç kaynağı ünitesine zarar verebilir. Güç kaynağının kendisi, devrenin oldukça karmaşık bir unsurudur ve genellikle bir arızayı teşhis etmek, onarım işinden çok daha fazla zaman ve çaba gerektirir. Anahtarlama güç kaynağını kendiniz onarmak veya servis merkezinden uzmanlara emanet etmek için – herkes kendisi için karar verir. Böyle karmaşık bir elemanın onarımının gerekli araçların ve temel teknik bilgilerin mevcudiyetini gerektireceği unutulmamalıdır.
Güç kaynağı ünitesinin arızalanma nedenleri
Lg TV için güç kaynağı ünitesi, üzerinde transformatörler, bir sigorta, kondansatörler, bir PFC ünitesi, bir invertör ve bir yedek güç kaynağı ünitesi bulunan bir panodur, bazı modellerde ayrıca bir diyot köprüsü bulunur. Kartın her bir öğesinin kırılması, LG TV setinin tamamen arızalanmasına neden olabilir. Arızalı ekipman farklı şekillerde davranabilir:
- TV açılmıyor ve herhangi bir “yaşam belirtisi” göstermiyor.
- Birkaç kez açılma denemesi var, ardından TV tamamen kapanıyor.
- TV’nin arka duvarından ses geliyor: çatırtı, vuruntu veya ıslık.
- Gösterge lambası yanmıyor.
- TV rastgele kapanıyor.
- Normal bir sinyal ancak cihazı tekrar tekrar kapatıp açarak elde edilebilir.
- Görüntü açıldıktan sonra gecikme oluyor.
Görüntü veya ses kalitesi sorunları genellikle güç kaynağıyla ilgili değildir. Arızalı bir güç kaynağı biriminin ana belirtisi, TV’nin açılamamasıdır.
Aslında TV’ye giden güç kaynağının arızalanmasının birçok nedeni vardır ve arızadan kullanıcı veya cihazın yanlış çalışması her zaman sorumlu değildir. Bir arızanın en yaygın nedenleri şunlardır:
- Ağdaki voltaj düşüyor. Keskin bir düşüş, panonun radyo unsurları üzerinde artan veya azalan voltajdan çok daha fazla zararlı etkiye sahiptir.
- Akım dalgalanmaları. Kural olarak, modern apartmanlar ve evler, kritik akım seviyesine ulaşıldığında elektrikli cihazlara giden gücü kesen otomatik cihazlarla korunmaktadır. Ancak bir fırtına sırasında bir yıldırım çarpması, mevcut göstergelerde keskin ve kontrol edilemez bir sıçramaya neden olabilir. Özellikle hassas eski LCD TV’ler.
- Yanlış çalıştırma koşulları. Nemli koşullarda çalışırken TV kartına nem girer, ani sıcaklık değişimleri ile üzerinde yoğuşma oluşur. Nem, kartın tek tek elemanlarının başarısızlığına neden olabilir.
- Kısa devre. Yıldırım çarpmasına benzer şekilde, kısa devre, mevcut gücün kritik göstergelerinde keskin bir sıçrama yaratır. Ne yazık ki, makinelerin ekipmanı korumak için her zaman zamanı yoktur.
- Zaman faktörü. Tüm BC kartlarında depolama elemanları – kapasitörler bulunur. Zamanla, kapasitörler arızalanır, yükselir ve bu, TV’nin güç kaynağında arızalara yol açar. Bu faktörü etkilemek imkansızdır.
- El işi onarım. Ekipmanın sahibi yakın zamanda yardım için sertifikalı olmayan ustalara başvurduysa, büyük olasılıkla arızanın tam olarak “onarımından” kaynaklanmış olması muhtemeldir. Vasıfsız uzmanların çalışmasından sonra “ekstra parçalar” kalabilir, montaj hataları yapabilir ve yanlış bağlantılar yapabilirler.
Arızanın nedenini bilmek, sorunun nerede aranacağı açık olacağından arızayı bulmak çok daha kolay olacaktır. Ancak, TV güç kaynağının onarımına geçmeden önce, tam bir teşhis yapmak ve arızanın BC’de olduğundan emin olmak faydalı olacaktır.
TV’de sorun giderme
Bir arızanın ilk belirtilerinde, TV’yi hemen sökmeyin ve güç kaynağını çıkarmayın. Gerçek şu ki, sorunun temel nedeni genellikle çıkışta yatmaktadır. Her şeyden önce, ağdaki voltajın varlığını kontrol etmeye değer, kablolamada bir arıza olabilir. Dahası, diğer odalarda ışık veya çalışan prizlerin varlığı henüz bir şey ifade etmiyor, çünkü kablolar yalnızca bir prize yönlendirilebilir ve ayrı bir devre kesiciden geçebilir. Geleneksel bir gösterge kullanarak ağdaki voltaj varlığını kontrol edebilirsiniz.
Voltaj varsa sayısal değerini kontrol edin. Bu, sıradan bir multimetre kullanılarak yapılabilir. Hemen hemen tüm modern TV’ler 210-250 V çalışma voltajı aralığı için tasarlanmıştır. Ancak bazı durumlarda voltaj 190 veya hatta 170 V sınırlarına düşebilir. TV, gücü olmadığı için açılmayacaktır. Bu durumda, sorunu enerji tedarik şirketi ile çözmeniz veya bir dengeleyici satın almaya başvurmanız gerekecektir.Bir dengeleyici, TV’nizi zararlı güç dalgalanmalarından korumaya da yardımcı olacaktır.
Güç kaynağı ve voltajla ilgili her şey yolundaysa, sorunlar gerçekten TV’nin kendisindedir. Ve açılmazsa, o zaman her şey güç kaynağının kendisinin arızalanmasında yatar. Başka nelere dikkat etmelisiniz:
- TV harici bir ses çıkarıyor mu – cızırtılar, çarpmalar, ıslıklar veya gıcırtılar.
- Gösterge lambası yanıyor.
- TV’nin arkası sıcak mı?
- TV ağa bağlandığında bir şey oluyor.
Ardından yerel hataları bulmak için TV’yi sökmeye ve güç kaynağı kartını ondan çıkarmaya başlayabilirsiniz.
Lg Tv kurulum
TV’nizin modeline ve nesline bağlı olarak, güç kaynağı farklı şekilde konumlandırılmış olabilir. Her durumda, arka kapağın etrafına küçük cıvatalarla tutturulmuş TV’den çıkarılması gerekecektir. Kapağı çıkardıktan sonra, BC kartı görünür olacaktır – ya açığa çıkarılabilir ya da ek bir koruyucu kasanın arkasına gizlenebilir. Güç kaynağının yerini belirlemenin en kolay yolu, kablonun ağdan geldiği giriş güç konektörüdür – kart burada bulunur. BC korumayla kapatılırsa, ayrıca kasanın çevresindeki cıvatayı sökerek çıkarılması gerekecektir. Tahtayı açığa çıkardıktan sonra çıkarmak mümkün olacaktır. Bu şöyle yapılabilir:
- Kartı sabitlemek için kullanılan vidaları çıkarın.
- Güç kaynağı kartını ikincil panele bağlayabilen şerit kabloyu çıkarın.
- İkincil panele giden tüm kabloları ayırın.
Kural olarak, BC’yi ve ikincil kartı bağlamak için bir döngü ve özel konektörlü bir veya iki kablo kullanılır.Önemli!!! Tüm manipülasyonlar, TV’nin ağ ile bağlantısını kestikten sonra yapılmalıdır. Canlı bir tahtayı kullanmak hayati tehlike oluşturabilir!
Kart teşhisi
Tahtayı çıkarmak mümkün olur olmaz, bariz arızalar için ilk incelemeyi yapmak gerekir. Nelere dikkat etmelisiniz:
- Yanık izleri var mı? Bazı durumlarda, bazı elementler yanarak altta kurum bırakabilir.
- Lehimleme delaminasyonu. Zamanla, düşük kaliteli lehimleme, herhangi bir elementin basitçe düşmesine neden olabilir.
- Kondansatörler neye benziyor. Şişmiş kapasitörler, bir multimetre kullanılmadan her zaman çıplak gözle görülemez, ancak nesnel olarak “şişirilmiş” bir kapasitörün farkına varmak mümkün olsaydı, o zaman arızalı olduğu açıktır.
- Konektörlerin bütünlüğü. Tüm konektörlerin hasar görmediğinden emin olun. Bu, hem güç girişi konektörü hem de ikincil panele çıkış bağlantıları için geçerlidir. Konektörün giriş plastiklerinde yeniden akış izlerinin olmaması önemlidir.
Tahtada buna benzer bir şey yoksa, sorunun daha fazla araştırılması bir multimetre kullanılarak gerçekleştirilir. İlk adım, eğer çalmazsa, bütünlük için sigortayı çalmaktır – arızanın nedeni açıktır. Sigortayı değiştirmek, anahtarlamalı bir güç kaynağını kendi ellerinizle tamir ederken ortaya çıkabilecek sorunların en küçüğüdür.Hiçbir durumda daha yüksek dereceli bir yedek sigorta takmamalısınız, bu daha pahalı elemanların arızasıyla doludur. Ayrıca, sigortayı bir “bükülme” ile değiştirerek tamamen atamazsınız!
Sigorta sağlamsa, kapasitörleri kontrol etmelisiniz, yani her birinin kapasitansını ölçmelisiniz. Ayrıca, bir kondansatörün arızalanmasının nedeni açık devre ve arıza olduğu için, onları bütünlük için de arayabilirsiniz. Kapasitör derecesi, elemanın kendisinde görüntülenebilir. Derecelendirmeden% 10’luk bir sapma bile öğelerin tamamen değiştirilmesini gerektirir.Kondansatörleri test etmenin başka bir yolu, panele şebekeden güç sağlamak ve kartın çıkış voltajını ölçmektir. 5V’un altındaysa, sorun kapasitörlerde demektir.
Çalışmayan, şişmiş veya delinmiş kapasitörler tespit edilirse, değiştirilmeleri gerekir. Dahası, tüm kapasitörlerin aynı anda değiştirilmesi tavsiye edilir, çünkü genellikle birbiri ardına başarısız olurlar ve bir eleman şişerse, diğerleri yakında şişer. Ayrıca TV’nin güç kablosuna da dikkat etmelisiniz. Dürüstlük için onu aramak yeterlidir. Sorun, kablo ve fiş bağlantısının yanı sıra tellerin bütünlüğünün ihlal edilmesinde yatıyor.
Kondansatörleri teşhis etmeden önce, önce boşaltılmaları gerekir. Bu, kondansatörün kontaklarına tutan sıradan bir ampul kullanılarak yapılabilir. Aksi takdirde, daha büyük hasara yol açacak bir kısa devre meydana gelebilir ve ayrıca elektrik çarpması riski de vardır.
Ayrıntılı arıza teşhisi
Kartın ilk incelemesi ve en yaygın arızaları kontrol etmek herhangi bir sonuç vermediyse, ayrıntılı teşhislere başvurmanız gerekecektir. Bu, üreticinin resmi web sitesinden indirilebilen TV’nin güç kaynağının bir şemasını gerektirecektir. Ayrıca, bir test cihazı (multimetre) kullanarak aşağıdaki kontroller yapılır:
- Ağın her bir elemanını (diyotlar, transistörler, kapasitörler) çalmak gerekir.
- Balast direncini kontrol ediyoruz – kırılma direnci.
- Ayrıca, ağdaki kısa devreden sonra genellikle başarısız olan doğrultucu diyotları da çalmalısınız.
Hasarlı pano elemanını belirledikten sonra, değiştirilmesi ve bir onarım kontrolünün yapılması gerekecektir.
Hasarlı elemanların değiştirilmesi
Güç kaynağı kartını onarmak için, arızalı tüm elemanlar için bir yedek bulmak gerekir. Herhangi bir elektronik mağazasından veya özel çevrimiçi mağazalardan diyotlar, kapasitörler ve transistörler satın alabilirsiniz. Gerekli tüm unsurlar hazır olur olmaz, işe hazırlanmalısınız. Onarım için ihtiyacınız olacak:
- Isıtma seviyesini ayarlayabilen havya.
- Tornavidalar.
- Kıskaçlar.
- Cımbız.
- Multimetre.
- Lehim.
Arızalı elemanı çıkarmak için, tahtayı ters çevirmeniz ve elemanın “bacaklarını” ortak tahta rayı ile sabitleyen lehimi ısıtmanız gerekir. Teneke eridikten sonra, elemanın tabanından çekilerek bacaklar çıkarılabilir. Ayrıca, eski lehim kalıntılarının iş yerinden ve doğrudan bacakların altındaki tahta deliklerinden çıkarılması önerilir. Bu, yeni elementleri daha güvenilir bir şekilde lehimlemenizi sağlayacaktır. Yeni elemanın ayaklarını deliklere yerleştirdikten sonra teneke ile sabitleyiniz. Bu, az miktarda lehim kullanılarak çok dikkatli yapılmalıdır. Aksi takdirde, bitişik elemanların bağlantısına dokunabilirsiniz.
Tüm onarım çalışmaları tamamlandığında, PSU’nun performansını kontrol edebilirsiniz. Ancak TV güç kaynağını servis kolaylığı açısından kontrol etmeden önce ek bir kontrol yapılmalıdır. Bunu yapmak için, sigortayı çıkarın ve geleneksel bir akkor ampulle değiştirin. Karta güç uygulandığında, lambanın filamanı ısınırsa, kartı bağlamayı deneyebilirsiniz.
Onarım çalışmasının sonuçlarının kontrol edilmesi
Onarımın tamamlanmasının ardından, kartı tekrar TV’ye monte etmek gerekir. Bunun için, ikincil panele yapılan tüm döngüler ve bağlantılar bağlanır ve güç kaynağı panosunun kendisi bir veya iki cıvata yardımıyla kârlıdır. İlk kontrol ayrıca bir akkor ampul ile değiştirilerek bir sigorta olmadan yapılmalıdır. TV ağa bağlandığında, lamba açıksa ve TV’nin kendisi normal çalışıyorsa, onarım doğru şekilde gerçekleştirilmiştir. Geriye kalan tek şey sigortayı tekrar yerine koymak, kartı sabitlemek, koruyucu bir kılıfla kapatmak (varsa) ve TV’nin arka kapağını sabitlemektir.
Ancak kartın yanmış öğelerini değiştirdikten sonra bile TV açılmayabilir. Çalışma sırasında arızalanan elemanlar daha ciddi hasara neden olabilir. Bir ampulle yapılan bir deney, kalan arızaları ortaya çıkaracaktır:
- Işık yanar, ancak hemen sönerse ve ekranda karakteristik bir raster belirirse, optokuplörlerin değiştirilmesi gerekir.
- Lamba yanar ve sönerse, ancak TV göstergesi yanmazsa ve ekranda hiçbir şey görünmezse, puls üreteci alanındaki sorunu aramaya değer. Yüksek voltaj kapasitörlerindeki voltajın kontrol edilmesi ve doğrultucu diyotların bütünlüğünün yeniden kontrol edilmesi önerilir.
- Lamba parlak yanarsa devrede arıza olur ve 5V olması gereken bölüme yüksek voltaj verilir. Transformatörün çıkışının voltajını kontrol ediyoruz ve içinde hasar varsa, tüm güç kaynağı değiştirilmelidir. Transformatörler sağlamsa, “kırılmış” elemanın yeniden kontrol edilmesi ve tanımlanması gerekir.
- Lamba kapalıysa, açık devre vardır. Bu durumda, her bir elemanın bütünlüğü için tekrarlanan bir kontrol, bir multimetre ile çalarak da gerçekleştirilir.
En olumsuz sonuç, transformatör sargısının kopmasıdır. Böyle bir onarımın yapılması son derece zor olacak ve büyük olasılıkla, güç kaynağının kendisi birkaç bin rubleye mal olacak şekilde değiştirilecek.
Kendiniz mi yapın yoksa servise mi başvurun?
Bir TV güç kaynağı kartını onarmak, yüksek risklerle ilişkili oldukça zahmetli bir süreçtir. Yeterli bilgi ve pratik becerilerin eksikliği, yanlış onarımların büyük sorunlara dönüşmesi nedeniyle küçük bir arızaya neden olabilir. Ayrıca, amatör bir tamirci, uygun bilgi ve güvenlik önlemleri olmadan, 220V’a kadar elektrik çarpması riski taşır ve bu, yaşam ve sağlık için kritik bir tehdide dönüşebilir. Bu nedenle, kendi yetenekleriniz ve nitelikleriniz hakkında en ufak bir şüpheniz varsa, servis merkeziyle iletişime geçmelisiniz.
PSU onarımı, TV tamircileri tarafından gerçekleştirilen en yaygın onarım türüdür. Bu nedenle, güç kaynaklarını hızlı ve verimli bir şekilde nasıl geri yükleyeceklerini zaten biliyorlar. Onarımların maliyeti, değiştirilecek öğelerin fiyatı hariç, genellikle 2.000 rubleyi geçmez. Dahası, büyük servis merkezlerinde her zaman fazladan kapasitörler, transistörler ve diyotlar olacaktır, böylece onları nereden satın alacağınızı bulmanız, şehrin etrafına bakmanız veya çevrimiçi bir mağazadan sipariş beklemeniz gerekmez.
Daha fazla hasar nasıl önlenir
Başarılı onarımlardan, kartın yeniden takılmasından ve kontrollerin yapılmasından sonra, TV’nin artık bozulmadığından emin olmak için özen gösterilmelidir. Karmaşık ekipmanların arızalanmasına karşı tamamen sigortalamak imkansızdır, ancak güç kaynağı ünitesini devre dışı bırakan faktörleri ortadan kaldırabilirsiniz:
- Bir dengeleyici takarak voltaj düşüşleriyle ilgili sorunu çözün.
- Ağda aşırı yük ve kısa devrelere karşı ek otomatik koruma kurun.
- TV’nin kullanıldığı odadaki aşırı nemi ortadan kaldırın.
- İşlevsel bir priz ve kaliteli bir uzatma kablosu kullandığınızdan ve TV’nin güç kablosunun ve fişinin hasar görmediğinden emin olun.
- Herhangi bir arıza belirtisi meydana gelirse (gürültü, TV’nin uzun süre çalıştırılması), sorunu başlatmayın ve onarımları zamanında gerçekleştirin.
Zamana duyarlı tek eleman kapasitörlerdir. Aksi takdirde, bir arızayı önlemek, daha sonra tamir etmekten çok daha kolaydır.
Bu yazı yorumlara kapalı.